Božinović otkrio ko će smjeti ulaziti i izlaziti iz Hrvatske

Fena
Božinović otkrio ko će smjeti ulaziti i izlaziti iz Hrvatske
Facebook / Davor Božinović

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla, saopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

 "U protekla 24 sata imamo novodijagnosticiranih 15 COVID-19 pozitivih osoba, što nam daje ukupno 2.176 pozitivnih osoba", rekao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Umro je muškarac (1950.), u KBC Osijek, imao je hronične bolesti i bio je na respiratoru.

"Ukupno je bilo je 44.218 testiranja, od čega 840 u proteklih 24 sata, a 4,92 posto je pozitivnih", dodao je.

Ukupno je umrlo 87 osoba, na respiratoru ih je 13, hospitaliziranih je 181, što je tri manje nego jučer, a otpuštenih iz bolnica 668, što je za 17 više od jučer. Oporavljenih kod kuće je 1.058, a ukupno oporavljenih 1726.

"U samoizolaciji je 16.749 osoba i ono što je epidemiološki značajno je da 14, odnosno 15 pozitivnih dolazi iz tog rezervoara samoizolacije", istaknuo je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je dvije nove odluke - na Braču se uvodi nužna epidemiološka mjera zabrane napuštanja mjera prebivališta i stalnog boravka u trajanju 14 dana.

Mijenja se i dosadašnja odluka o privremenoj zabrani prelaska granica. Hrvatskim državljanima se omogućuje ulazak u Hrvatsku i odlazak u inozemstvo, a kada postoje poslovni razlozi i drugi privredni interes strani državljani će moći ući u Hrvatsku, kao i strani državljani koji putuju zbog neodgodivih osobnih razloga.

Božinović je najavio da se od ponedjeljka ulazi u treću fazu opuštanja mjera, sutra će se objaviti sve ostale odluke koje se tiču realizacije zaključaka vlade vezano uz to.

Među ostalim, intenzivno se razgovara s Ministarstvom kulture o tom sektoru o preporukama uz održavanje kulturnih programa i manifestacija, proba, proizvodnje audiovizualnih i muzičkih sadržaja. Probe će početi od 11. maja, a kina, kazališta, koncertne dvorane vjerojatno od 18. maja.

Od ponedjeljka bi se omogućio rad kladionicama, automat klubovima i sličnim djelatnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije